Betonarme İstinat Duvarı Nedir

Toprak ya da yapının kaymaması için yapılan duvar istinat duvarı olarak adlandırılır. İstinat duvarları beton, betonarme ve taştan inşa edilir. İstinat duvarları yapılırken dış etkilere karşı dayanıklı malzemeler kullanılmalıdır. İstinat duvarı yapılmadan önce zemin araştırması yapılmalı ve zemine uygun malzeme ve duvar tipi seçilmelidir. Duvar temeli donma seviyesinin altına indirilerek dilatasyon derzi bırakılmalıdır. Çoğu zaman istinat duvarları meyilli ve kayalık araziye uygulanabilir. Böyle arazilerde duvar kademeler halinde yapılmalıdır.

betonarme-istinat-duvari-nedir

İstinat duvarı çeşitleri nelerdir?

  • Esnek istinat duvarları
  • Rijit istinat duvarları

Esnek istinat duvarları, zemin itkileri altında alt uçlarından dönmez ve denge hesaplarında kendi ağırlıkları hesaba katılmaz. Rijnit istinat duvarları ise zemin itkileri alt uçlarında biraz dönebilen, kendi ağırlıkları dengelenebilen istinat duvarlarıdır. Rijnit istinat duvarları kendi arasında toprakarme istinat duvarı, prefabrika elemanlı istinat duvarı, ağırlık istinat duvarları ve betonarme istinat duvarı olarak ayrılır. Betonarme istinat duvarı çekme dayanımı azdır ve çelik donatı ile güçlendirilir. Böylece daha ekonomik ve yüksek istinat yapıların imaline imkan tanır.

Betonarme istinat duvarı da kendi arasında Betonarme konsol istinat duvarları ve Betonarme nervürlü istinat duvarları olarak ikiye ayrılır. Betonarme konsol istinat duvarları 7-8 m’ye kadar ekonomik sonuçlar verir. Ters T, L ve Ters L şeklinde imal edilir. Betonarme nervürlü istinat duvarları ise 7-8m’den daha yüksek yapılacak duvarlarda kullanılır ve ekonomiktir. Nervürlü betonarme istinat duvarları genellikle yer kaybını önlemek için ve estetik kaygıları gizlemek için kullanılır.

Betonarme istinat duvarı yapımı oldukça önemlidir. İstinat duvarının uzun yıllar dayanması ve doğabilecek her türlü olumsuzluğa karşı dayanıklı olan malzemelerden yapılması gerekir. İstinat duvarı yapımı basit bir iş değildir. Doğal şartlara ve kullanım şartlarına göre oluşacak bozulmalara dayanıklı ve ergonomik yapıda olması lazımdır. Bu yüzden istinat duvarları işinin ehli, konusunda uzman kişiler tarafından yapılması önem kazanır.