Kuyu Temel Maliyeti Nedir

İnşaat projelerinde, projenin gerçekleştirileceği arazide komşu bina varsa muhakkak destekleme yapılması ve binaların temellerinin sağlamlaştırılması esas alınır. Bunun için fore kazık, mini kazık ve kuyu temel yöntemleri kullanılır. Bu yöntemler içinde ekonomik açıdan ve pratikliği yüzünden en çok tercih edilen yöntem kuyu temel yöntemidir. Ancak kuyu temel yönteminin uygulanabilmesi için zeminin sert olması, yeraltı su izolasyonunun yapılması ve fore kazık, mini kazık makinalarının çalıştırılamayacağı araziler olması gerekir.

kuyu-temel-maliyeti-nedir

Kuyu temelin en cazip tarafı kuyu temel maliyetinin fazla olmaması, yer kaybının diğer yöntemlere göre minimum düzeyde olmasıdır. Özellikle eğimli arazide, kot farkı olan arazilerde en çok kullanılan yöntemdir. Kuyu temel, taşıyıcı perde görevi de gördüğü için ekstradan taşıyıcı perde yapılmaz ve arazide m2 kaybı yaşanmaz. Ancak diğer yöntemler olan fore kazık ve mini kazık yöntemlerde ayrıca projede yer alan perdenin yapılması yüzünden arazide m2 alanı daha azalır.

Diğer iksa çalışmaları olan fore kazık ve mini kazık uygulamalarında hafriyat çalışması yapıldıktan sonra yapılması gereken betonarme perde uygulaması vardır. Bu da ayrıca malzeme maliyeti ve işçilik demektir. Tekrardan yapılacak betonarme perde sonunda projenin yapılacağı alanın m2 azalması olacaktır. Kuyu perde ya da kuyu temel çalışmalarında böyle bir problem yaşanmaz.

Kuyu temel uygulanacak projelerde Statik Mühendisi tarafından etüd analiz çalışmalarının sonuçlarına göre proje içinde yer alan kolon aplikasyonları gözden geçirilir. Kuyu anonalarının ebat ve sıraları numaralandırıldıktan sonra değişen kuyu ölçülerinden hangisi yapılacaksa o ölçülerde kuyu ebatları oluşturulmaya başlanır. Kuyu temel yapım aşamasında çıkan hafriyat inşaat vinçleri, kova ve el arabası ile yapılan kuyu etrafından temizlenir. Kuyu temel tamamen insan gücü ile yapılır. Büyük makineler kullanılmaz.

Kuyu temel kazı çalışmaları tamamen kazı el aletleri ile yapılır. Her 120 cm derinlik için iksa kerestesi kullanılır ve kaset haline getirilir. Bu işlem açılacak her kuyu temel için gerçekleştirilir. İstenilen kod seviyesine gelindikten sonra inşaat statik projesinde uygulanması istenen demir donatı bağlanarak demir işçiliği bitirilmiş olur. Geride kalan 2. kuyu için tevzi demir filizler belli aralıklar bırakılarak inşaat kalıp çakılır ve beton dökülür. Sonrasında üçüncü kuyunun işlemine başlanır. Sıralama yapılan 1,3,5,7 kuyularına beton dökülür ve sıralamadaki 2,4 ve 6 numaralı kuyular açılarak tevzi demir filizleri donatılara bağlanır. Bu ise betonarmenin sürekliliğini sağlayarak yükün eşit şekilde dağıtılmasına yardım eder.