Temel İzolasyonu

Temel İzolasyonu Nedir?

Her ne kadar günümüzde binaların dış yüzeyi göz kamaştırıyor olsa da en önemli nokta binanın temelinin sağlam olması ve temel izolasyonunun en uygun ve doğru şekilde yapılmış olmasıdır. Temel izolasyonu ile sadece zemini değil, yapının tamamını koruma altına alabilirsiniz. Temel su izolasyonu sayesinde binanın zeminin yanında binanın tamamını koruma altına alarak binanın ömrünü de uzatmış olursunuz.

temel-izolasyonu

Binanın oturacağı zemine ilk önce yalıtım yapılması gerekir. Temel İzolasyonu nedir sorusunun en doğru cevabı, binanın ömrünü uzatmak, yapıyı kimyasal maddelerden korumak, binayı kullanan kişilerin olumsuz şekilde etkilenmesini önlemektir. Bu yüzden temel izolasyonu binanın temelinin sağlam olması ileride istenmeyen problemlerin ortaya çıkmaması için gereklidir. Hatalı yapılan ya da eksik uygulanan temel izolasyonu, ileride maliyeti yüksek çözümler meydana getirir.

Temel Su İzolasyonu Malzemeleri Nelerdir?

  • Polimer bitümlü örtüler
  • Plastik/kauçuk esaslı sentetik örtüler
  • Sürme esaslı su yalıtım malzemeleri

Temel su izolasyon çeşitleri bina temellerinde yapılacak su izolasyonu zemin rutubetine, basınçlı ve basınçsız suya karşı olmak üzere üç çeşittir. Bunun yanında bohçalama adı verilen ve bina temelini yeraltı suyu ya da sızan sulardan korumak için bohçalama yöntemi uygulanır. Bohçalama Yöntemi bitişik nizam binalarda isten bohçalama, ayrık nizam yapılarda ise dıştan bohçalama yapılarak uygulanır.

İçten Bohçalama Yönteminde ana kuralı, binanın havuz içine oturmasıdır. İlk olarak betonarme şeklinde dış çanak oluşturulur ve yalıtım köşelere pah uygulaması yapılarak dış çanağın iç yüzeyine soğuk astar emülsiyonu uygulaması şeklinde devam eder. Dış çanak içine yatay ve düşey olmak üzere 2 kat polyester keçe taşıyıcılı polimer bitümlü örtüler serilerek yalıtım katmanları korumaya alınmış olur. Uygulamanın sonunda binanın taşıyıcı sistemi olan radye temel ve perde duvarlar ile iç çanak yapılarak uygulama tamamlanır.

Temel izolasyonu hemen her yapı için önemlidir. İzolasyon yapılmayan bir duvar nemli zemin ile temasa geçtiğinde bina temeline zarar verir. Bu yüzden binanın temelinde nem ve rutubet oluşur. Bu yüzden temel izolasyonlarında rutubet ve neme karşı içten ve dıştan yapılabilen bohçalama yöntemi kullanılır.